NL | FR | EN


Ecologische voordelen

Minder warmteontwikkeling

LED-verlichting geeft niet veel warmte af, waardoor het een veel veiligere verlichting is. De LED kan toch nog 30°-45° warm worden. Het is alleszins een pak minder dan de temperatuur van halogeen die +/- 80) bedraagt.

De warmteontwikkeling bij een LED-lamp is veel lager dan een bij standaard lamp.
De gebruikte energie om een gloeilamp te laten branden wordt voor ongeveer 90% omgezet in warmte. Bij LED-lampen word slechts 10% van de gebruikte energie omgezet in warmte en u kunt ze dan ook allen tijde aanraken zonder de handen te verbranden. Doordat er geen warmteontwikkeling is, is het een zeer efficiënte, volwassen- en kindvriendelijke verlichting.

 

Levensduur

Het lichtrendement van nieuwe lampensoorten zoals de compacte fluolamp ( wat je wellicht kent als de spaarlamp) en de LED liggen vele malen hoger dan die van een gloeilamp.

Een gloeilamp levert een rendement van 8 tot 13 lumen/watt. Lumen of lm is de meeteenheid van de uitgestraalde kracht, zichtbaar voor het oog en voortgebracht door een lichtbron. Een compacte fluolamp zet daar 36 tot 58 lumen/watt tegenover. Een led-lamp geeft zelfs 21 tot 57 lumen/watt, maar de technologie verbetert nog voortdurend wat het lichtrendement ten goede komt.

Niet alleen de lichtopbrengst van de nieuwe lampensoorten is beter dan die van de gloeilamp. Ook hun levensduur overtreft die van de gloeilamp. Onderstaande tabel geeft een duidelijk beeld van de meest gangbare lampensoorten met hun lichtrendement, levensduur en energielabel.

 

Kwikvrij

Spaarlampen en halogeen bevatten kwikdamp, een zwaar metaal, dat terecht kan komen in het milieu. Zo kan het kwik in de voedselketen terechtkomen en een nadelig effect hebben op de volksgezondheid. Spaarlampen moeten daarom als ze kapot zijn worden verwerkt als klein chemisch afval. Indien een spaarlamp kapot valt op de grond dient men zeer voorzichtig te werk te gaan en zeker geen stofzuiger te gebruiken en dient men ook op te passen voor de kwikdampen!! Men adviseert om na het vallen van een spaarlamp, de woning 24 uur te verluchten.

Het beste energiezuinig alternatief zonder kwikdamp of xenon is de LEDlamp. LED kan bij gewoon afval ipv bij klein chemisch afval.

 

Recyclage

De milieu aspecten van LED zijn aanzienlijk beter. LED lichtbronnen en armaturen zijn tot 95% recyclebaar. Uiteraard betekent dat er minder afval en minder grondstoffen gebruikt hoeven te worden.

 

Geen UV- of IR-straling

LEDverlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af. Dat maakt de lichtgevende diodes uitermate geschikt voor toepassing in textiel (geen verkleuring van uw goederen) of om oude voorwerpen in musea te verlichten. Ook de voedingsnijverheid kan hiemee gediend zijn.

Doordat ze geen straling afgeven werken LEDlampen niet op het concentratievermogen wat de werkdruk weer wat verlicht.

Opm Spaarlamp : Bij een spaarlamp gaat stroom door een buis die gevuld is met kwikdamp. Als een elektron uit die stroom tegen een kwikatoom botst, kan het daarbij een ander elektron uit zijn baan stoten. Bij het terugvallen van deze aangeslagen toestand naar de grondtoestand komt energie vrij in de vorm van ultraviolette straling.

De ultraviolette straling is onzichtbaar. Aan de binnenkant van de glaswand van een spaarlamp zit daarom een laagje poeder dat verschillende fluorescenties vertoont, en daarmee de uv-straling omzet in warm wit licht
Aanpak

LLEDD.BE start met een afspraak bij U ter plaatse om de voordelen en mogelijkheden van LED verlichting af te toetsen met uw omgeving.De terugverdientijd

LLEDD.BE zal de terugverdientijd vermelden. Dit is de tijd nodig om de investering in relatie tot de energiekosten terug te verdienen.Financiering

Wij stellen de investering voor in een financieringsmodel. Op deze wijze is er geen aantasting van uw cash flow.Aankoop

Wij beantwoorden al uw vragen over LEDs. U kan rekenen op onze expertise om het meeste uit onze samenwerking te kunnen halen.

ENKELE VAN ONZE KLANTEN