NL | FR | EN


Betere lichtkwaliteit

Kleurconsistentie is een aanduiding voor de lichtkwaliteit van zowel gekleurde als witte LED's. Kleurconsistentie is vooral belangrijk in algemene functionele verlichtingstoepassingen die vragen om wit licht van hoge kwaliteit. U wilt immers overal dezelfde lichtkleur wanneer u LED-verlichting toepast. Om u verder uit te kunnen leggen hoe we kleurconsistentie garanderen, gaan we eerst in op twee gerelateerde onderwerpen, namelijk (gecorreleerde) kleurtemperatuur en kleurverschillen.

De gecorreleerde kleurtemperatuur beschrijft of wit licht warm (geelachtig), neutraal of koel (blauwachtig) overkomt. Het American National Institute (ANSI) en de International Commission on Illumination (CIE) onderhouden de normen voor de gecorreleerde kleurtemperatuur van verschillende typen lichtbronnen.

Voor LED's definieert de ANSI verschillende nominale kleurtemperaturen, uiteenlopend van 2700 K tot 6500 K. Om een vergelijking te kunnen maken tussen LED en een traditionele lichtbron corresponderen deze waarden met elkaar.

Gecorreleerde kleurtemperatuur (in Kelvin)
Kleurindruk
Extra warm wit 2700 K
Warm wit 3000 K
Wit 3500 K
Fris wit 4000 K
Daglicht 5000 K
Koel daglicht 6500 K

Kleurverschillen worden aangeduid met MacAdam-ellipsen, deze ellipsen duiden de spreiding in kleur aan. Belangrijk is om te weten dat ons oog veel sneller verschil ziet in wit tinten dan bijvoorbeeld in groen tinten. Daarom is de groene ellips veel groter dan de witte ellips. Binnen een MacAdam-ellips zijn afwijkingen van 1 stap vanuit het centrum niet zichtbaar. Afwijkingen van 2 tot 3 stappen zijn nauwelijks zichtbaar en afwijkingen van 4 tot 5 of meer stappen (met een maximum van 7 stappen) zijn duidelijker op te merken.

Om beheersing te krijgen over toelaatbare kleurverschillen verdelen fabrikanten van LED's elk gecorreleerd kleurtemperatuurgebied (ellips) onder in kleinere gebieden, oftewel 'bins'. Elke afzonderlijke LED die geproduceerd wordt, wordt getest op de kleurtemperatuur waarna hij in een bepaalde bin valt. Wanneer LED-verlichtingsproducten met meerdere LED's ontwikkeld worden dient dus rekening gehouden te worden met de maximaal toelaatbare spreiding.

Elke LED-lichtbron met een gemeten kleurpunt dat binnen één van de MacAdam-ellipsen valt, wordt verondersteld de nominale gecorreleerde kleurtemperatuur te hebben. Bijvoorbeeld binnen de witte elips is het centrum 2700 K. Echter in de praktijk betekent dit dat de gemeten kleurtemperatuur en kleurspreiding van de LED-lichtbronnen aanzienlijk kunnen variëren. Binnen de verlichtingsmarkt wordt een maximale afwijking van 4 stappen in de MacAdam-ellips geadviseerd, dit is echter geen norm.

Om u kleurconsistentie van de LED-verlichtingsoplossingen te kunnen garanderen maken we gebruik van een selectiemodel binnen het productieproces, waarbij een selectie gemaakt wordt LED's uit verschillende 'bins'. Deze unieke Optibin®-technologie verzekert dat de LED's uit 'bins' die geselecteerd zijn voor een bepaalde verlichtingsoplossing altijd binnen een 4-staps MacAdam-ellips vallen.

Door het mengen van LED's uit deze zeer uniforme LED-bins voor een verlichtingsoplossing garanderen we kleuruniformiteit, niet alleen tussen de armaturen onderling, maar ook tussen de verschillende productiepartijen. Hierdoor kunnen we een betrouwbare kleurconsistentie garanderen over de tijd. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken wanneer projecten gefaseerd geïnstalleerd worden of bij eventuele vervanging in de toekomst.
Aanpak

LLEDD.BE start met een afspraak bij U ter plaatse om de voordelen en mogelijkheden van LED verlichting af te toetsen met uw omgeving.De terugverdientijd

LLEDD.BE zal de terugverdientijd vermelden. Dit is de tijd nodig om de investering in relatie tot de energiekosten terug te verdienen.Financiering

Wij stellen de investering voor in een financieringsmodel. Op deze wijze is er geen aantasting van uw cash flow.Aankoop

Wij beantwoorden al uw vragen over LEDs. U kan rekenen op onze expertise om het meeste uit onze samenwerking te kunnen halen.

ENKELE VAN ONZE KLANTEN